The Repair/Replacement of Residential Onsite Systems in Floodplains

Question: Can a local board of health permit the repair or replacement of a failed
residential onsite sewage system in a floodplain?

Relevant law:

The law relevant to this question is 410 IAC 6-8.1, Residential Sewage Disposal
Systems, effective December 21, 1990. This rule was preceded by 410 IAC 6-8,
Residential Sewage Disposal Systems, effective December 18, 1977, and repealed on
December 21, 1990. Prior to 410 IAC 6-8, there was no statewide law; residential onsite
sewage disposal systems were governed by individual county ordinances.

Relevant sections of 410 IAC 6-8.1:

410 IAC 6-8.1-30(a): “This rule shall be administered by the local boards of health
through their health officer and his authorized representatives.”

410 IAC 6-8.1-31(a): “No person shall throw, run, drain, seep, or otherwise dispose into
any of the surface waters or ground waters of this state, or cause, permit, or suffer to be
thrown, run, drained, allowed to seep, or otherwise disposed into such waters, any
organic or inorganic matter from a dwelling or residential sewage disposal system that
would cause or contribute to a health hazard or water pollution.”

Rule 410 IAC 6-8.1-31(b): “The design, construction, installation, location, maintenance
and operation of residential sewage disposal systems shall comply with the provisions of
this rule.”

410 IAC 6-8.1-33(a): “The owner or agent of the owner shall obtain a written permit,
signed by the health officer, for construction of a residential sewage disposal system
prior to:

(1) Construction of a residence or placement of a mobile home which will not be
connected to a sanitary sewerage system.

(2) Any replacement, reconstruction of, expansion or remodeling of a residence
which may increase the number of bedrooms.

(3) Any addition to, alteration of, or repair of an existing residential sewage
disposal system.

The application for such a permit shall be made on a form approved by the
commissioner, which application shall contain information outlined in section 48 of this
rule, the profile analysis of all the soils in which the system is to be constructed, and any
other information deemed necessary by the health officer. Other than the approval
referenced in subsection (c), the approval of a site by the local plan commission or the
county recorder does not constitute approval by the local health officer. The provisions
of this rule relating to system design and installation shall not apply where alterations
become necessary due to system defect, failure, or malfunction. Such alterations shall
be made in accordance with the best judgment of the local board of health except that
such alterations shall not be contrary to section 31(a) of this rule and no portion of a soil



absorption system shall be constructed to a depth greater than forty-eight (48) inches
below the ground surface.”

410 IAC 6-8.1-48(g): “Soil absorption systems shall not be constructed below the
floodway elevation of any flood having a peak discharge equaled or exceeded on the
average of once in any one hundred (100) year period.”

Discussion:

As can be noted from the pertinent sections of the rule, the local board of health is the
administrative authority for the state rule; in other words, the implementation and
enforcement of the rule lies with the local board of health. Local boards of health may
not take actions contrary to, or in conflict with, the provisions of the state rule.

The rule stipulates that the design, construction, installation, location, maintenance and
operation of residential sewage disposal systems must comply with all of its provisions.
The mechanism in the rule for this compliance is through permit issuance by the local
health officer [(Sec. 33(a)]. One of the requirements of Sec. 33(a) is that the homeowner
obtain a permit signed by local health officer prior engaging in any of the three activities
listed in that section of the rule. The third activity listed is the addition to, alteration of, or
repair of an existing residential sewage disposal system.

Section 48(g) prevents the construction of a soil absorption system below the 100 year
floodway elevation (which is the 100 year floodplain). This section, on its own, prohibits
the issuance of a permit by the local health officer for any soil absorption system which
would be constructed below the 100 year flood elevation; to issue such a permit would
be contrary to the provisions of the rule.

However, Section 33(a) states that the provisions of the rule relating to system design
and installation shall not apply where alterations become necessary due to system
defect, failure, or malfunction. Such alterations shall be made in accordance with the
best judgment of the local board of health except that such alterations shall not be
contrary to section 31(a) of this rule and no portion of a soil absorption system shall be
constructed to a depth greater than forty-eight (48) inches below the ground surface.
[Section 31(a) is the prohibition against installation of any system which discharges to
the surface waters of the state.]

There are many existing residences in Indiana where the repair or replacement of a
failing onsite sewage system in full compliance with current code would be impossible.
Therefore, the local board of health has been granted the ability to use professional
judgment in permitting the repair or replacement of these systems. Therefore, this
section of the rule can be interpreted that the local board of health can use its
professional judgment to determine the appropriateness of permitting the repair or
replacement of a failing onsite sewage system below the 100 year flood elevation, just
as it can use its professional judgment in permitting the repair or replacement of any
other failing onsite sewage system where the repair or replacement cannot fully meet the
rule.

However, there is one qualification which must be considered with this approach: The
legal status of the system which the applicant wishes to repair or replace. Section 33(a)
of the rule requires the owner to obtain a permit signed by the health officer for an onsite



system prior to the construction of a home or placement of a mobile home which will not
be connected to a sanitary sewerage system. If a home or mobile home with its
associated onsite sewage system was constructed in a floodplain after the effective date
of this rule and without a permit from the local health officer, the local board of health is
under no obligation to issue a permit for repair or replacement of the onsite sewage
system. In fact, the local board of health has every legal right to turn the matter over to
its legal counsel for full enforcement of the provisions of section 33 (failure to get a
permit) and section 38(g) (construction of an onsite system below the 100 year flood
elevation.)

Conclusions and recommendations:

The rule is clear that the construction of soil absorption systems below the 100 year
flood elevation is prohibited for new construction. Therefore, issuance of a permit by the
health officer for such construction would be contrary to the provisions of the rule.

As discussed, the local board of health may consider each application for repair or
replacement of an onsite system on its own merit; however, the local board of health
may differentiate between those properties which were legally occupied prior to the
effective date of rules prohibiting such new construction, and those properties that were
occupied in violation of such rules.

Finally, each local board of health should adopt policies and procedures by which the
local health officer and health department staff shall operate concerning the issuance of
permits for the repair or replacement of failing onsite sewage systems. These policies
and procedures should be reviewed and supported by the board’s legal counsel prior to
implementation by the local health officer. These policies and procedures should then
be published locally so that builders, realtors, system installers, and the public will be
informed as to the requirements and procedures.

Such action by the local board of health will reduce confusion and misunderstanding on
the part of the public that it serves and the staff that it oversees. It will also promote
uniformity and consistency in the actions by the health department staff and reduce
liability for the county.



